tiistai 3. elokuuta 2010

Alkupalaksi lohta ja muikunmätiä, pääruuaksi härkää seesamiperunoilla ja jälkiruuaksi tuoreita marjoja

Tässä yksi ehdotus kesäiseksi ateriakokonaisuudeksi, jossa on tarjolla kalaa, lihaa ja tuoreita kasviksia ja marjoja. Ihan pikkunälkään tätä kokonaisuutta ei kuitenkaan kannata ruveta väsäämään, sen verran tuhti kokonaisuus tämä on.

Alkupalana on lohta ja muikunmätiä herkkusuille. Tähän alkupalaan tarvitaan noin 150 grammaa graavilohta ja 100 grammaa muikunmätiä sekä 6 uutta perunaa keitettynä, 1/4 osa kurkkua kuorittuna ja siemenet poistettuna, sitruunan kuori raastettuna, 1 rkl fenkolinsiemeniä paahdettuna, 1 rkl kapriksia, 1 rkl Dijon-sinappia, suolaa, valkopippuria, ranskan kermaa sekä koristeluun ruohosipuliua, korianteria ja/tai tilliä. 

Hienonnettu lohi, kaprikset ja paahdetut fenkolinsiemenet sekoitetaan keskenään. Joukkoon lisätään kuutioiksi leikatut keitetyt perunat ja kurkku sekä muikunmäti. Seos maustetaan sitruunankuoriraasteella, dijonsinapilla, suolalla ja valkopippurilla. Lohitartar voidaan tarjota pienistä annoskupeista ja koristella suupalat nokareella ranskan kermaa sekä yrteillä.

Pääruuaksi yön yli marinoitua härän sisäfilettä seesamiperunoilla sokeriherneenpalkojen kera.. Sisäfilettä neljälle ruokailijalle on hyvä olla noin 600 grammaa. Marinadiin sekoitetaan yksi hienonnettu solovalkosipuli, 1 dl teriyakikastiketta, 1 rkl valkoviinietikkaa ja noin 1 tl mustapippuria myllystä. File saa maustua yön yli jääkaapissa.

File kannattaa ottaa huoneen lämpöön ainakin puolisen tuntia ennen paistamista. Itse tein fileistä ohuita suikaleita, jotka oli todella nopea grillata.

Seesamiperunoihin tarvitaan noin kilo perunoita, jotka pestään ja harjataan puhtaiksi. Tein perunoista lohkoja. Lohkojen joukkoon kaadoin seoksen, jossa oli 3 solovalkosipulia, 2 rkl rypsiöljyä, 3 rkl seesamiöljyä, 1 rkl juoksevaa hunajaa, pari tl Maldon-suolaa ja mustapippuria. Maustuneet lohkot kaadoin uunipellille ja paistoin perunoita 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Sitten paahdoin seesamisiemeniä kuumassa pannussa. Kaadoin siemenet valmiiden perunoiden päälle. Viimeiseksi keitin 300 g sokeriherneenpalkoja kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Ja pääruoka on valmis!

Tuhtia kokonaisuutta kevensi raikas marjaisa jälkiruoka. Mansikoita ja mustikoita ilman kastikkeita tai sitten sitten vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja: