keskiviikko 4. elokuuta 2010

Kesäkeittoa kotimaisista vihanneksista

Loppukesästä makujen maailma ja kirjo usein kasvavat, ja alkukesän herkut jäävät usein unholaan siinä luulossa, etteivät ne enää jaksa hivellä makuhermoja. Tänään kokeilin kuitenkin pitkästä aikaa jälleen kesäkeittoa. Alkukesästä tein yhden ohjeen mukaan, jossa keittoa maustettiin valkoviinillä. Tänään kokeilin perinteistä versiosta, ja minusta se oli erittäin onnistunut kokeilu.

Eli keittoon tarvitaan 6 dl vettä, 1 tl suolaa, 1/2 tl sokeria, 5 pienehköä porkkanaa, pieni kukkakaali, 5 perunaa (8, jos peerunat ovat pieniä), tuoreita pinaatin lehtiä, 1 dl sokeriherneen palkoja, 6 dl kevytmaitoa, 1,5 rkl vehnäjauhoja ja 2 rkl voita. 

Laitoin porkkanaviipaleet kiehuvaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen ja annoin niiden kiehua 3 minuuttia. Sitten lisäsin joukkoon perunakuutiot, kukkakaalin ja palot, joiden annoin kiehua 10 minuuttia. Sitten lisäsin joukkoon revityt pinaatinlehdet.

Sekoitin jauhot kylmään maitotilkkaan ja kaadoin vihannesten joukoon. Sitten lisäsin loput maidot, jotta keitossa oli riittävästi nestettä. Kiehautin keiton ja laitoin joukkoon vielä voinokareen. Pinnalle voi ripotella tilliä tai persiljaa, mutta tällä kertaa jätin ne pois. Ja hyvää tuli!    

Ei kommentteja: