sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Jouluaaton herkut


Jouluaattona riitti keittiössä vielä touhua ja vilskettä. Heti aamusta tein vielä torttuja ja pipareita tyttöjen kanssa. Piparit saivat upeat kuorrutteet ja lisäksi pikkupipareihin kuorrutettiin jokaisen herkuttelijan etukirjain, jotta vieraat löysivät oman paikkansa joulupöydästä illalla. Aamupäivällä tein myös perinteisen riisipuuron ja sekahedelmäkiisselin luumuista, aprikooseista ja rusinoista.


Aattoilta aloitettiin vaalealla glögillä, jossa oli reilu ruokalusikallinen Calvadosia ja loppuosa kuumennettua omenamehua. Lisämakua toivat kanelitangot, jotka pudottelin juomaan. Glögin seurana oli saksanpähkinöitä, taateleita ja aprikooseja.
 

Sitten olikin aika nauttia alkupaloista shampanjan kera.


Alkupaloja oli kolmea erilaista - tähtimuotilla tehtyjä ankanmaksapateeleipäsiä sekä


mätileipäsiä, joissa oli smetanaan sekoitettu punasipulisilppua, loraus sitruunamehua sekä muikunmätiä. Lisäksi koristelin leivät ruohosipulilla.



Kolmantena alkupalana oli meloni-parmankinkku-rypälecocktailtikut.


Pääruoka noudatteli perinteistä kaavaa eli tarjolla oli lanttu- ja porkkanalaatikkoa, imellettyä perunalaatikkoa, rosollia, erilaisia kalaherkkuja ja tietysti kinkku, jonka paistoin jo aatonaattona.

 
Jouluruuan jälkeen pikkutontut jakoivat lahjat ja sitten olikin jälleen aika herkutella : ).


Suklaakakku oli toivelistalla, joten tein sen aattoaamuna. Täytteenä oli aprikoosihilloa. Kakun kera oli tietysti kermavaahtoa : ).



Taatelikakku on myös perinteinen joulupöydän herkku, jonka tein aattoaamusta odottamaan iltaa. Ja tietysti tarjolla oli pipareita, torttuja ja suklaakonvehteja.


Nautinnollinen jouluaatto! Luulenpa, ettei kenelläkään vieraista ollut enää nälkä illalla, kun he lähtivät koteihinsa iltayhdeksältä. Sitten olikin aika testata joululahjoja - muun muassa 1,5 kg:n hulahulavannetta. Näiden herkkujen jälkeen sen pyörittely teki terää : ). Kinkkua oli tosin pakko maistaa vielä ennen nukkumaanmenoa. Se maistui niii-iiin hyvältä!

Ei kommentteja: