sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Meksikolainen fondyy


Tänään fondyypata kuumeni jälleen, ja tarjolla oli meksikolainen fondyy. Naudansisäfileen seuraksi tein meksikolaisen tomaattikastikkeen ja kylmän avokadokastikkeen sekä lohkoperunat.


Lohkoperunat

Ensin pesin perunat ja leikkasin lohkoiksi uunipellille. Maustoin lohkot mustapippurilla ja suolalla sekä ripottelin päälle oliivöljyä. Sittena laitoin perunat 200-asteiseen uuniin 40 minuutiksi. Sitten suikaloin yhden punasipulin tarjoilukulhoon, jonne lisäsin myös murskatun valkosipulin kynnen, 1 rkl sokeria ja 1 rkl vaaleaa balsamicoa sekä 1/2 tl suolaa. Paistetut perunalohkot sekoitin punasipulimarinadiin. Perunat tarjoilin ranskankerman kera.

Liha

Seuraavaksi leikkasin noin 500 g naudansisäfilettä suikaleiksi ja ohuiksi paloiksi. Ripottelin mustapippuria ja suolaa myllystä lihapalojen päälle. Lihat saivat lämmetä huoneen lämmössä hyvän tovin ennen öljyssä paistamista. Ja sitten kastikkeiden kimppuun.


Meksikolainen tomaattikastike

1 rkl oliiviöljyä
4-5 pientä salottisipulia hienoksi silputtuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 tlk, noin 400g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 tl chilijauhetta
1 vihreä chilipaprika pieneksi kuutioituna
suolaa, mustapippuria

Kuumensin öljyn kattilassa ja lisäsin joukkoon silputun sipulin ja valkosipulin. Haudutin sipulin läpikuultavaksi ja sitten lisäsin joukkoon tomaattimurskan ja -soseen sekä chilijauheen. Haudutin kastiketta 10 minuuttia ilman kantta. Sitten lisäsin joukkoon vihreän chilin ja haudutin kastiketta miedolla lämmöllä vielä 10-15  minuuttia. Maustoin kastikkeen suolalla ja mustapippurilla. Sitten kastike olikin valmis pöytään.

Kylmä avokadokastike

1 kypsä avokado
2 tl sitruunamehua
1-1,5 dl ranskankermaa
1 tl raastettua salottisipulia
suolaa, mustapippuria ja ripaus sokeria

Sekoitin ainekset tehosekoittimessa ja sitten valmis kastike jääkappiin odottamaan tarjoilua.


Hyvä kokonaisuus jälleen kerran. Ainoa ongelma oli fondyypadan alla roihuavassa tulessa, joka hiukan riehaantui. Pöytä ei sentään kuitenkaan syttynyt tuleen : ).

Huh, toisena päivänä peräkkäin punaista lihaa. Hyvää oli, mutta on kyllä tuhti olokin. Ja varsinkin kun vielä jälkkäriksi maistui omenapiirakka kermavaahdon kera. Tämä ateria vaati seuraksi parit tuplaesperessot : )!

Ei kommentteja: