sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Hampurilainenko pikaruokaa???

Tänään tein taas pitkästä aikaa hampurilaisia. Ja kuten otsikosta voi ounastella, eivät kotitekoiset hampurilaiset todellakaan ole pikaruokaa, vaan niiden valmistamiseen uppoaa mainiosti kolmisen tuntia. Mutta makunautinto on vaivannäön arvoista : ). Löysin mainion ohjeen viime kesänä Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, jossa oli aidon amerikkalaisen burgerin ohje Kesäkuu on BBQ -jutun yhteydessä.

Niinpä aloitin tämän sunnuntaiaamun kello seitsemän vehnälese-hunajasämpylöiden leipomisella. Kun sämpylät oli tehty, valmistin Chipotle-majoneesin ja guacamolen jääkaappiin ennen kuin suunnistin golfkentälle. Pelin jälkeen oli helppoa ja nopeaa valmistaa jauhelihapihvit ja grillailla pihvit sekä pekonit ja lämmittää aamulla leivotut sämpylät.

Lisäksi pilkoin vielä tomaattiviipaleita, punasipulirenkaita ja jäävuorisalaattia. Ohjeessa oli lisätty annokseen aitoon amerikkalaiseen tapaan myös grillattuja bataattilohkoja, mutta tällä erää jätin ne pois. Kesällä kokeilin myös niitä, mutta herkullisten burgerien lisäksi bataatit eivät yksinkertaisesti enää maistuneet.

Vehnälese-hunajasämpylät

Laita kulhoon 8,5 dl sämpyläjauhoja, 1 dl vehnäleseitä ja 1/2 tl suolaa. Lämmitä kattilassa kädenlämpöiseksi 2 dl vettä, 1 dl juoksevaa hunajaa, 150 g voita ja 2 dl raejuustoa. Liuota nesteeseen 50 g tuorehiivaa. Lisää lämmin neste sämpyläjauhoseokseen ja sekoita. Lisää joukkoon 2 munaa sekä 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 2 dl kaurahiutaleita. Vaivaa taikinaa muutama minuutti.

Anna taikinan kohota tunnin verran. Kumoa se sitten leivontapöydälle ja vaivaa sitä vielä pari minuuttia. Pyöräytä taikinasta isoja sämpylöitä (ohjeen mukaan tulee 10 sämpylää, mutta ne ovat sitten jättimäisiä valmiina). Tällä kertaa tein hiukan pienempiä, ja sämpylöitä tuli 16 kpl. Peitä sämpylät liinalla ja anna niiden kohota 20 minuuttia. Paista ne 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pinnasta kauniin vaalean ruskeita.

Chipotle-majoneesi

Laita pieneen kulhoon 2 dl kevytmajoneesia ja lisää joukkoon 1 tl Chipotle-kastiketta ja 1 rkl sweet chili-kastiketta, 1 rkl sitruunamehua, puolikas solovalkosipuli murskattuna ja ripaus suolaa. Sekoita ja laita kastike odottamaan jääkaappiin tarjoilua.

Guacamole

Hienonna avokadon hedelmäliha tehosekoittimessa ja lisää joukkoon 1/2 silputtu sipuli, 1 rkl tuoretta korianteria silputtuna, 1 rkl sitruunamehua, ripaus chilirouhetta, 1-2 rkl oliivöljyä ja ripaus suolaa sekä sokeria tarvittaessa. Sekoita tasaiseksi ja anna guacamolen maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

Jauhelihapihvit

Jauhelihapihvejä varten laita 1 kg paistijauhelihaa kulhoon ja lisää joukkoon  2 tl dijoninsinappia, 2 rkl oliiviöljyä, 1 tl suolaa ja mustapippuria myllystä. Sekoita tasaiseksi massaksi ja tee niistä pihvejä. Ohjeen mukaan taikinasta tulee neljä isoa pihviä, mutta koska tein pienempiä sämpylöitä, tein myös pihveistä pienempiä eli niitä tuli 11. Sitten vaan grillaamaan pihvejä ja pekonia. Lämpöisten pihvien päälle laitoin cheddar-juustoviipaleet.

Sitten vaan kasaamaan omaa herkullista hampurilaista!

Ei kommentteja: