lauantai 5. kesäkuuta 2010

Sacherkakkua kermavaahdon kera juhlistamaan virallista kesän alkua

Tänään lauantaina jälkikasvu pääsi kesälaitumille. Ja yllättävän hyviä todistuksia ja hymypatsasta oli syytä juhlia kunnolla. Siihen sopi täydellisesti Sacherkakku kermavaahdon kera. Ja tarjolle vielä kotimaisia mansikoita, niin juhlaherkku on täydellinen.

Näin ainakin itse kuvittelin. Pieniä paineita kakuntekoon toi talven hiihtolomareissu Itävaltaan, jonka yhteydessä kävimme myös lyhyellä visiitillä pääkaupungissa Wienissä ja siellä Sacher-hotellin kuuluisassa kahvilassa, jossa saa sitä aitoa, alkuperäistä Sacher-kakkua. Samanlaista herkkua siis piti tänäänkin saada : ).

Ei muuta kuin toimeen vaan. Sulatin 150 g suolatonta voita (tavallinenkin käy) ja 150 g taloussuklaata miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Annoin sitten seoksen jäähtyä rauhassa. Sitten erottelin viiden munan valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkasin keltuaiset ja 1,5 dl sihdattua tomusokeria vaahdoksi. Lisäsin joukkoon jauhoseoksen, jossa oli 3 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta ja 1 tl vanilliinisokeria. Sitten lisäisn joukkoon voi-suklaaseoksen.

Sitten vatkasin viisi valkuaista vaahdoksi. Lisäsin joukkoon 0,5 dl sihdattua tomusokeria ja jatkoin vatkaamista vielä hetken. Sitten sotkin valkuais-sokeriseoksen muiden aineisten joukkoon varovasti. Vatkasin vain sen verran, että ainekset sekoittuivat. Sitten kaadoin kakkutaikinan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

Paistoin kakkua tunnin verran alatasolla 175-asteisessa uunissa. Kun kakku oli jäähtynyt, halkaisin sen kahtia ja laitoin väliin purkillisen kiinteää aprikoosihilloa eli reilut 250 grammaa. St. Dalfourin aprikoosihillo on lisäaineeton ja sopii ihanasti myös voileipäkeksien seuraksi. Mutta nyt se sai kunnian täydentää suklaista Sacher-kakkua. 

Lopuksi kuorrutin kakun. Laitoin kattilaan 100 grammaa taloussuklaata, 2 rkl espressoa (tavllinenkin kahvi käy) ja 2 rkl voisulaa. Sekoitin aineksia hiljaisella lämmöllä ja kaadoin ne kakun päälle. Kakkulapiolla sain kuorrutteen tasaiseksi myös reunoilta. Keskelle kakkua laitoin mansikan, vaikka Sacher-kakku koristellaankin suklaalla. Mutta hiukan voi aina soveltaa : ). Sitten vaahdotin 2 dl vispikermaa, ja herkku oli valmis nautittavaksi espresson ja kuohuviinin kera. Jälkikasvu nautti Pommacia, joka on heidän kuplivaansa.

Mutta millaiset arvosanat raati antoi? Kouluarvosanoina tuli kolme kertaa 9 ja 1/2 ja kerran 9+. Ei hassumpaa! Oma Sacherkaukku ei ollut yhtä makeaa kuin aito. Se oli myös ehkä aavistuksen kuivempaa ja rapeampaa, mutta erittäin hyvää kaikesta huolimatta!

Ei kommentteja: