lauantai 6. marraskuuta 2010

Risotto alla carbonara


Risottoa en ole juuri kokkaillut, koska kotijoukkojen ennakkoluulot "puuroa" kohtaan ovat olleet aikamoiset. Tällä kertaa päätin kuitenkin kokeilla, josko ennakkoluulot saadaan karsittua : ). Lokakuun Taste Italia -lehti oli täynnä toinen toistaan maukkaamman näköisiä risotto-ohjeita. Sitten vaan "puuro-ohjeen" pariin eli tätä risottoa varten tarvitaan:

1 solovalkosipuli
1 pieni sipuli
2 rkl suolatonta voita
200 g kuutioitua pekonia
350 g Arborio-riisiä
noin 2 l kanalientä
5 keltuaista
100 g Parmesan-juustoa raastettuna
1 rkl Mascarpone-juustoa
suolaa ja pippuria maustamiseen

Sulatin kattilassa 1 rkl voita ja paistoin siinä valkosipulin, sipulin ja puolet pekonista eli 100 g niin, että sipuli pehmentyi, mutta ei ruskistunut. Lisäsin joukkoon riisit kerralla ja lisäsin kolme kauhallista kanalientä. Keitin riisiseosta, kunnes liemi oli imeytynyt riisiin. Lisäsin kanalientä jälleen pari kauhallista ja annoin sen imeytyä. Eli jatkoin tätä noin 20 minuutin ajan, kunnes risotto alkoi olla kypsää. Ihan kaikkea 2 litran nesteestä en saanut kulumaan.

Riisin kypsyessä sekoitin kulhossa keltuaiset, Parmesanin ja Mascarponen ja laitoin joukkoon myös mustapippuria. Lisäsin tämän juusto-keltuaisseoksen riisin joukkoon ja hiukan voita. Sekoitin seoksen riisiin kunnolla ja maustoin risottoa vielä hiukan. Annoin risoton hautua vielä 4 minuuttia. Sitten annostelin sitä valmiiksi lautasille.
Risoton päälle paistoin puolet pekonista rapeiksi ja murustelin sitä annoksen päälle. Ei hassumpaa. Jopa kotijoukot suostuivat tätä syömään : ). Ja kaveriksi risotto vaatii raikkaan salaatin mielestäni. Salaatti hiukan keventää muutoin tuhtia risottoa.

Ei kommentteja: