lauantai 4. joulukuuta 2010

Filo-vuohenjuustopiiraat alkupalaksi ja makeat vaniljafilorullat jälkkäriksi

Ostin kreikkalaisia Kanakin pakastettuja filotaikinalevyjä ja sitten vaan tehtailemaan erilaisia filoruokaversioita, sillä ohuita filotaikinalevyjä on pakasterullassa noin tusina. Alkupalaksi kokeilin vuohenjuusto-viikunatäytteisiä filopiiraita ja jälkkäriksi tein niistä makeita vaniljarullia.

Vuohenjuusto-viikunapiiraat

Leikkasin filotaikinalevystä nipun noin 10 x 10 cm neliöitä. Yhteen piiraaseen tarvitaan neljä neliötä. Voitelin neliöt voisulalla ja laitoin voidellut neljä arkkia päällekkäin yhteen muffinssivuokaan. Taikinan pohjalle laitoin reilun teelusikallisen viikunahilloa, muhennettua vuohenjuustoa ja pari lohkoa tuoretta viikunaa sekä päälle ripottelin tuoretta rosmariinia. Sitten paistoin vuuat 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Jäähtyneenä irrotin piiraat vuoista, ja sitten ne olivat valmiit nautittavaksi. Tämä on herkkua vuohenjuuston ystäville : ).

Vaniljarullat

Jälkiruokaa eli vaniljarullia varten tein ensin vaniljakstikkeen. Siihen tuli 4 kuppia maitoa ja 200 g sokeria, joita sekoitin kattilassa keskilämmöllä, kunnes sokeri alkoi sulaa. Ennen kuinseos alkoi kiehua, lisäsin joukkoon 1/2 kuppia eli noin 80 g mannasuurimoita ja 1 rkl vaniljasokeria. Sekoitin seosta vispilällä koko ajan, kunnes seos alkoi sakeutua. Sitten poistin sen liedeltä ja sekoitin vielä hetken. Lisäsin joukkoon 60 g eli noin 4 rkl voita. Ja sitten annoin seoksen jäähtyä.

Levitin yhdelle isolle filotaikinalevylle sulatettua voita ja taitoin taikinan keskeltä, voitelin uudestaan ja tatoin keskeltä vielä kerran. Sitten levitin täytettä taitellulle levylle siten, että reunoille jäi pari senttiä tyhjää tilaa. käänsin jäljelle jäävän taikinan kanneksi, jolloin täyte jää takinan väliin. Ja sitten rullataan levy pieneksi rullaksi. Ja sama toistetaan muiden levyjen osalta. Filotaikinapaketissa on selkeät ohjeet tästä.

Minirullat paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Valmiiden, jäähtyneiden rullien päälle voi ripotella tomusokeria. Rullat ovat niin makoisia, että sanoisin niitä jopa äkkimakeiksi. Yksi rulla riittää kummasti : ).
 

Ei kommentteja: