lauantai 25. joulukuuta 2010

Kinkku uuniin aatonaattona


Aatonaattoaamuna oli vuorossa kinkun paisto. Kinkkuna oli tuoresuolattu viljaporsaan juhlakinkku potkalla, jolla oli painoa 7,745 kiloa. Tällä kertaa kilohinta oli 7,98 €.

Sitten lämpömittari kinkun kylkeen ja kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin 110-asteiseen uuniin. Kinkun sisälämpötila oli 11 astetta. Suojasin kinkun leikkauspinnat foliolla. Laitoin ritilän alle uunipellin, jolle kaadoin noin 2 litraa kiehuvaa vettä. Sitten vaan annoin kinkun paistua rauhassa iltaan saakka. 

Kinkkupussia en paistaessa käyttänyt, ja pohdin sitä, mahtaisiko se helpottaa jälkisiivousta... Ehkä ensi vuonna kokeilemme sitä.

Kun kinkun sisälämpötila oli noin 75 astetta, otimme kinkun pois uunista. Viimeisten asteiden odottelu tuntuu aina pitkältä. Siinä ehti kipaista juoksulenkin ja napsia kevyttä iltapalaa. Odotellessa kokosimme muhkean hedelmälautasen, nautimme lohileivät ja juustoja.


Seuraavaksi leikkasin verkon pois, sitten nahan ja silavan. Sitten kuorrutin kinkun sinapilla ja korppujauhoilla. Lopuksi laitoin kinkun vielä 250-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, jotta se sai kauniin värin pintaan. Sitten koristelin sen vielä neilikoilla. Ja valmista tuli.

Aina hiukan jännittää, miten kinkku onnistui, mutta pettyä ei tarvinnut tälläkään kertaa. Ensimmäiset maistiaiset iltakymmeneltä olivat herkkua : ). Tästä on hyvä jatkaa aattoiltana.

Ei kommentteja: